Alleen zijn | ‘Solo bucketlist’

Al eerder schreef ik een artikel over de heilzame werking van alleen zijn. Zo over de jaren heen heb ik geprobeerd om steeds meer gewone dingen eens alleen te doen. Door jezelf uit te dagen om dingen alleen te doen, maak je je leven een stuk interessanter. Hieronder vind je een paar van de dingen die op mijn ‘Solo bucketlist’ staan. Sommige heb ik al gedaan en andere wil ik nog graag doen.

Vakantie

Mijn allereerste vakantie in mn uppie was mijn grote backpackreis in 2013. Veel mensen met ervaring zeiden al vooraf: met backpacken ben je eigenlijk nooit alleen. Dat klopte inderdaad. Maar hier heb ik wel vaak geëxperimenteerd met alleen zijn. Zo ging ik vaker alleen wandelen en kon ik soms ook wel dagen op mezelf doorbrengen als ik even geen zin had in contact.

Drie jaar geleden ging ik een lang weekend naar Edinburgh. Ook toen verbleef ik in een hostel maar had ik helemaal geen behoefte aan sociaal contact. En dan wordt je ook met rust gelaten, wat ik toen erg prettig vond.

Twee jaar geleden ben ik twee weken alleen op vakantie gegaan naar de Azoren. Rik ging toen op vakantie met zijn vader en ik wilde nog wel graag echt even weg. Een geluk bij een ongeluk, want ik vond het heerlijk alleen. Ik heb veel gewandeld, gelezen en gelummeld. Vooral lummelen vind ik altijd een stuk lastiger met z’n tweeën. Ook deze vakantie had ik nauwelijks contact met mensen. Ervaringen waren intenser en de tijd ging trager, waardoor ik helemaal tot rust kwam. Ik huurde een auto, beklom een vulkaan en ging op walvissafari. Al met al een topvakantie!

Uit eten

Alleen uit eten gaan… best een dingetje. Je zit een paar uur en bent heel zichtbaar in een ruimte met voornamelijk mensen die heel erg niet-alleen zijn. Op mijn twee solo vakanties ben ik meerdere keren alleen uit eten geweest. In mijn restaurantkeuze merkte ik al het verschil: ik kon kiezen wat ik wilde! Een keer ben ik naar een chique vegetarisch restaurant gegaan. Geen vleeseter als metgezel die verplicht een vleesloze avond had. Zonder schuldgevoel kon ik genieten van allerlei nieuwe smaken en gerechten. Vaak nam ik een boek mee, zodat ik tussen het serveren van de gerechten kon lezen. Wat me opviel: ik kon veel bewuster genieten van mijn eten, omdat ik niet werd afgeleid door het gesprek. Ook merkte ik dat de bediening mij meer aandacht gaf en het leuk leek te vinden dat ik alleen zat.

Wandelen

Lange wandelingen maken alleen is een unieke ervaring. Ik kom tot rust, orden mijn gedachten en geniet van de omgeving. Dit doe ik niet alleen op vakantie, maar ook gewoon weleens in het weekend. Ik stap dan een treinstation eerder uit en wandel de laatste 15 tot 20 km naar de plek van bestemming.

Bioscoop

Alleen films kijken thuis vond ik altijd al heerlijk. De eerste keer dat ik Into The Wild keek, was alleen op mijn kamer. Toen de film was afgelopen, bleek ik helemaal op een andere planeet. Zo intens had ik in het verhaal gezeten. Maar alleen naar de bioscoop is andere koek. Ook dit is iets waar mensen toch vooral samen naartoe gaan. Om mezelf uit te dagen, heb ik het toch een keer gedaan. Ik vond het een hele leuke ervaring, maar heb het daarna nooit meer gedaan. Niet eens bewust. Blijkbaar vind ik een bioscoopbezoek toch echt leuker met iemand anders. Zeker het napraten miste ik nu wel.

Musea

Een museumbezoek alleen vind ik erg prettig. Je ervaart de kunst of informatie intenser, let meer op details en kunt je ook beter concentreren. Tegelijkertijd merk ik dat ik daardoor sneller klaar ben met een bezoek, omdat ik me maar voor een bepaalde tijd kan concentreren. Mijn mooiste musea heb ik dan ook bezocht in mijn eentje. Dit wil ik binnenkort weer eens gaan doen, want het is al te lang geleden.

Concert

Eigenlijk valt dit in dezelfde categorie als het bezoeken van een museum. Ook hier is de ervaring veel intenser en kan ik me beter concentreren.

Wat staat er nog op mijn bucketlist?

 • Een meerdaagse wandeltocht
 • Een theater voorstelling
 • Kamperen
 • Een avond aan de bar zitten

Wat vinden jullie fijn om alleen te doen? En wat staat er nog op jullie solo bucketlist?

13 gedachten over “Alleen zijn | ‘Solo bucketlist’

 1. Tof dat je echt een bucketlist voor solo-ervaringen hebt! Vakantie in m’n eentje wil ik nog een keer doen, maar lijkt me best spannend. Al klinkt dat lummelen en helemaal je eigen plan trekken wel goed! Het minst leuk vond ik alleen naar een concert gaan, daar mistte ik juist het napraten en de ervaring heel erg. Kwam misschien ook wel doordat ik noodgedwongen alleen ging omdat mijn buddy ziek was, als je er voor kiest ben je er al meer op ingesteld.

   1. Qua soloreis zou ik idd klein beginnen als je het spannend vindt! Een citytrip is bijvoorbeeld een goed idee, dan heb je lekker veel te doen.

 2. Ik kan al heel wat afvinken van deze lijst! Ik ben al een paar keer alleen naar het theater geweest, en dat vond ik eigenlijk best wel prima. Ik had het idee dat mensen daar toch meer met elkaar (en de voorstelling) bezig waren dan met het feit dat ik daar alleen was. Dat heb je in een restaurant weer meer, maar ik deel je ervaring dat het ook fijn is om bewuster te eten. Op reis gebruikte ik het eten vaak om rustig in mijn reisdagboek te schrijven en dingen terug te lezen.

 3. Super! Ik ben juist iemand die weinig alt leen doet.. Ben bang dat als ik alleen op vakantie zou gaan, ik dus helemaal niets zou doen.. Zonde van t geld..niets doen kan ik thuis ook prima….

  1. Zonde als je dingen niet eens probeert omdat je bang bent voor wat er mogelijk kan gaan gebeuren ;). Je kunt het ook een keer proberen, als je het dan niet leuk vind heb je het in ieder geval geprobeerd!

 4. Ik vind het ook leuk om in mijn eentje dingen te ondernemen: reizen, theater, bioscoop, museum. Alleen uit eten hoort erbij als je alleen op reis bent, maar zou ik thuis niet zo snel doen. Alleen naar een bar vind ik als vrouw niets. Ik heb veel internationaal gereisd voor mijn werk en in elke hotelbar word je als vrouw alleen benaderd door mannen die denken dat je op meer uit bent dan even een drankje doen. Dus dat hoeft voor mij niet zo.

 5. De meeste dingen die jij noemt heb ik ook meerdere malen al eens alleen gedaan. Een concert/museum bezoek alleen niet. De rest dus wel en is eigenlijk best wel goed bevallen. Zeker dat alleen lopen vind ik heerlijk.

 6. De eerste keer alleen op reis was naar Helsinki en Sint Petersburg. Vriendlief had toch niet genoeg geld gespaard om mee te kunnen ;). Ik ging wel met een reisgezelschap naar Sint Petersburg en had veel meer aansluiting dan ik normaal had gehad, omdat je niet op elkaar terugvalt. Kerst alleen dit jaar vond ik eigenlijk ook wel erg fijn. Ik was te ziek, dus de rest van het gezin ging zonder mij naar familie. Ik kwam echt tot rust! Wat ik alleen niet leuk vond was naar de sauna gaan. Echt buiten de deur lanterfanten is toch moeilijk zonder afleiding….

  1. Wauw! Alleen kerst vieren! Ik kan me voorstellen dat dit ook een hele nieuwe ervaring is. De sauna lijkt mij ook niet helemaal mn ding alleen. Wat mooi om te lezen dat jij dit allemaal hebt gedaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.