Emigreren naar Nieuw Zeeland | De katten gaan mee. Stappen en kosten.

Als je dacht dat emigreren naar Nieuw Zeeland een hele klus is, dan heb je helemaal gelijk. Jezelf het land in krijgen is al een hele prestatie, maar emigreren met huisdieren is nog een grotere opgave. En als je denkt dat dit ook nog eens een hele dure klus is, dan heb je opnieuw gelijk.

Hieronder leg ik je de stappen uit die je moet nemen om samen met je dieren te kunnen emigreren en wat de kosten hiervan (ongeveer) zijn. Wij hebben deze stappen alleen doorlopen met katten. Voor honden is het proces nog iets ingewikkelder, vooral qua inentingen. Doe in het geval van honden vooral zelf grondig onderzoek, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

12 – 6 maanden voor vertrek

Al eerder schreef ik een blogartikel over de voorbereidingen die je moet treffen in de eerste 12 tot 6 maanden voor vertrek. Hierbij zijn eigenlijk 3 zaken van belang:

 1. De microchip. Ieder huisdier dat je meeneemt naar Nieuw Zeeland moet ruim voor vertrek gechipt zijn. De chip moet de juiste gegevens bevatten. De dierenarts kan eenvoudig de chip uitlezen en aangeven wat de huidige gegevens zijn (naam huisdier, eigenaar en adres). Mochten deze niet kloppen, wijzig ze dan zo snel mogelijk.
 2. Rabiës inenting. Huisdieren in Nederland worden niet standaard ingeënt tegen rabiës. Nederland valt onder de landen waar rabiës nog wel voorkomt, maar ‘onder controle’ is. In Nieuw Zeeland komt rabiës niet voor en dat willen ze graag zo houden. De rabiës inenting geef je bij voorkeur 12 tot 6 maanden voor vertrek. Twee weken na de inenting moet het bloed van de kat worden getest op antistoffen door een laboratorium in Wageningen. Bij onvoldoende antistoffen moet er een volgende inenting worden gegeven waarna weer een bloedtest volgt.
 3. Een internationaal paspoort. Vanaf nu moeten alle inentingen en gezondheidschecks worden ingevuld in een internationaal dierenpaspoort. Het is belangrijk dat tijdens de komende dierenartsbezoeken de chip wordt gescand en de gezondheid van de kat wordt gecontroleerd. Deze controles moeten worden vastgelegd in het paspoort.

De eerste stappen van dit proces hebben het volgende gekost:

Prijs per kat
Controleafspraak 1€21,00
Rabiësinenting€10,50
Internationaal paspoort€  7,50
Controleafspraak 2€21,00
Bloedafname€29,40
Bloedonderzoek€90,60
Totaal 2 katten€360,00

6 maanden tot 4 weken voor vertrek

Wat volgt in de daaropvolgende maanden is een bureaucratisch hoogstandje. Wij geven er de voorkeur aan om de meeste stappen van onze emigratie zelf te zetten maar uiteindelijk hebben we toch een gecertificeerd vervoersbedrijf in de arm genomen om ons te helpen.

Wanneer je zoekt op vervoersbedrijven zijn er ontzettend veel aanbieders. Wij hebben bij verschillende bedrijven een factuur opgevraagd en zijn uiteindelijk met VCK in zee gegaan. Ze zijn er om zoveel mogelijk werk uit handen te nemen maar geven je ook de vrijheid om zelf zaken te regelen wanneer je hier de voorkeur aan geeft. Het vervoersbedrijf regelt alles tot aan de grens met Nieuw Zeeland.

Het is daarom ook van belang dat je een quarantainecentrum regelt in Nieuw Zeeland, want zij nemen de zaken over van het vervoersbedrijf vanaf de grens. Ze regelen het papierwerk met de douane en vervoeren de dieren naar het quarantainecentrum. Alle huisdieren die worden geïmporteerd moeten verplicht 10 dagen in quarantaine blijven voor ze met hun baasjes mee mogen.

Deze keuze voor een centrum is snel gemaakt, want er zijn er maar 4 in Nieuw Zeeland. Je kiest waarschijnlijk het centrum wat het dichtst in de buurt ligt van jouw nieuwe verblijfplaats. Een lijst met quarantaine centra vind je hier. Het wordt aangeraden dit zo’n 7 a 8 weken voor vertrek te regelen. Best lastig als je zelf nog geen visum hebt (zoals wij) of liever nog wat langer wilt wachten met het boeken van je vliegticket. Je kunt de boeking bij het quarantainecentrum vrij gemakkelijk maken via een ingevuld aanmeldformulier, wat je kunt vinden op de website van het desbetreffende quarantainecentrum. Zij vragen je vervolgens om een importvergunning aan te vragen, en dan begint de pret.

Voor de importvergunning heb je de volgende documenten nodig:

 • Gelegaliseerde bloedtestuitslagen van de rabiës vaccinatie. Van de dierenarts krijg je de officiële uitslagen van de bloedtest uit Wageningen. Deze uitslagen moeten worden gelegaliseerd door de NVWA. Gelukkig kan dit digitaal en hoef je niet langs hun kantoor in Utrecht. Neem contact op met nvwacoadierenpaspoort@nvwa.nl.
 • Kopieën van de paspoorten van de dieren.
 • Bevestiging van de reservering van het quarantainecentrum.
 • Een aanmeldformulier voor de importvergunning (zie pagina 5 & 6) . Hier moet je ook je creditcard gegevens invullen voor de betaling.
 • De official veterinarian declaration (OVD, zie pagina 7). Deze moet door de dierenarts ondertekend en daarna door het NVWA gelegaliseerd worden

De overheid streeft er naar om binnen 20 dagen de importvergunning goed te keuren. Het vervoersbedrijf heeft vervolgens de goedgekeurde importvergunning nodig om het vliegticket te kunnen boeken. Het quarantainecentrum reserveert pas definitief een plek zodra je een importvergunning kunt overleggen. Dit luistert dus allemaal vrij nauw. Bij ons duurde het ongeveer 14 dagen voor wij inderdaad te horen kregen dat onze vergunning was goedgekeurd.

De laatste 4 weken voor vertrek

In de laatste maand voor vertrek moet er nog veel gebeuren. De katten moeten vlooien-, teken- en ontwormingsmedicatie krijgen en gecontroleerd worden op hun algemene gezondheid. Ook moet hun chip weer worden gescand. Dit moet worden vastgelegd in hun paspoort. Verder moeten de inentingen voor kattenniesziekte worden gecheckt, deze zijn een jaar geldig. Wanneer deze binnenkort aflopen moeten ook deze inentingen opnieuw worden gegeven en worden vastgelegd in het paspoort.

De laatste dagen voor vertrek

De katten moeten binnen twee dagen voor vertrek nog voor een laatste keer worden gezien door de dierenarts. Deze dient wederom de antivlooien-, teken en wormenmedicatie toe. Daarnaast wordt voor de laatste keer de gezondheid van de katten onderzocht. Wij hebben ervoor gekozen om deze controle te laten doen door onze eigen dierenarts omdat dit een stuk goedkoper is dan de dierenarts van ons vervoersbedrijf. Ook deze controle wordt weer ingevuld in de paspoorten van de dieren.

Daarnaast moet de dierenarts ‘Certificaat A’ invullen. Dit certificaat kun je hier vinden. In certificaat A worden de laatste twee controlerondes van de katten geregistreerd. Evenals de medicatie die tijdens deze rondes toegediend is. Het certificaat moet vervolgens weer door het NVWA gelegaliseerd worden. Zorg dat je hiervoor tijdig een afspraak maakt.

De dag van vertrek

Een dag voor vertrek brengen wij de katten alvast naar het vervoersbedrijf, waar ze een nachtje zullen blijven. Liever hadden we dit niet gedaan. De katten moeten echter de volgende ochtend voor 7 uur worden gecheckt door een dierenarts van de NVWA op Schiphol. Naast de laatste check worden de reiskennels verzegeld. Wanneer dit gebeurd is wordt Certificaat B ingevuld en gelegaliseerd. Dit certificaat vind je hier. Eindelijk zijn de beestjes klaar voor vertrek!

Wanneer we er voor hadden gekozen om de katten niet te laten overnachten op Schiphol, zouden we ze rond half 6 moeten brengen bij het vervoersbedrijf. Zij willen het risico niet lopen dat wij het ’s ochtends toch niet op tijd redden, waardoor zij hun (strakke) planning niet halen. Voor ons heel begrijpelijk, ook wij willen dit risico niet lopen. Daarnaast vertrekken wij op dezelfde dag als de katten en is het voor ons ook wel fijn wanneer we ’s ochtends iets rustiger aan kunnen doen (en geen 2 katten mee de drukke trein naar Schiphol in hoeven nemen naast al onze spullen 😉 ). Wel brengen we de katten zelf naar Schiphol. Ze thuis laten ophalen zou ons €80,- kosten, nu kost het ons enkel de benzine van een ritje naar Schiphol.

Twee katten
Kosten eerste fase (zie bovenstaande tabel)€360,00
Importvergunning€130,00
Dierenartsbezoek 3 weken voor vertrek
Gezondheidsonderzoek
Ontworming, vlooien en tekendruppels + inenting niesziekte
€94,30
Dierenartsbezoek een dag voor vertrek
Gezondheidsonderzoek
Invullen Certificaat A
€90,00
Legalisatie Certificaat A NVWA
€56,76 per dier
€113,52
Factuur vervoersbedrijf
Een nacht verblijf op Schiphol, laatste controle dierenarts NVWA op Schiphol, invullen documenten bij douane Nederland, vlucht Singapore Airlines, verzorging tijdens tussenstop Singapore.
€1000,00
Gecertificeerde vervoersboxen€60,00
Factuur quarantaine centrum
Afhandelen zaken douane Nieuw Zeeland, vervoer naar quarantainecentrum, 12 daags verblijf (ivm weekend en feestdag), controle door dierenarts voor vrijgave
€1551,00
Totaal€3398,82

Tja… het is een hele hoop geld. Ik ga niet eens omrekenen hoeveel uren ik hiervoor heb moeten werken ;-).

Tips

 • Wees kritisch bij het accepteren van de factuur van het vervoersbedrijf. Ben jij ook iemand die het niet erg vindt om dingen zelf te regelen en zo kosten te besparen? Doe dat dan. Op deze zaken kun je geld besparen:
  • Vervoersboxen. Wij kochten ze voor €30,00 per stuk. VCK bood ze aan voor €65,00 per stuk. Let er wel op dat het boxen zijn die gecertificeerd zijn voor vluchten.
  • De laatste dierenartscontrole. Wij betalen onze dierenarts €90,-, de dierenarts van VCK kost €160,00.
  • Het laten legaliseren van certificaat A bij de NVWA Dit kost ons €113,52. De vervoersmaatschappij rekent hiervoor €260,00.
  • Het vervoer naar Schiphol. Wij zijn vanuit onze woonplaats maximaal €15,00 kwijt aan benzinekosten, het vervoersbedrijf rekent €80,00.
 • Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: begin op tijd! Het bloed van een van onze katten raakte kwijt (vraag me niet hoe…dat weet niemand). Hierdoor duurde het proces 2 weken langer. Ook was het ons eerst niet bekend dat we een importvergunning moesten aanvragen, wij dachten dat het vervoersbedrijf dit zou doen. Hierop moesten wij ook weer 2 weken wachten, gelukkig nog nét op tijd voor het boeken van de vliegtickets.

2 gedachten over “Emigreren naar Nieuw Zeeland | De katten gaan mee. Stappen en kosten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.