Uiterlijk | Ik draag geen make-up meer

Dit is geen stap die voort is gekomen uit een opwelling. Al een aantal maanden stond het opdoen van make-up me erg tegen. Maar het ontbrak me aan lef om de stap ook daadwerkelijk te zetten. En nu kan ik zeggen dat ons afscheidsfeestje de laatste dag was dat ik make-up droeg! Sommige mensen zullen dit misschien lezen met een opgetrokken wenkbrauw of een minzaam lachje, maar voor mij is het nogal wat…

Mijn make-up geschiedenis

Zoals veel moeders probeerde ook die van mij de cosmetica zo lang mogelijk bij me weg te houden. Maar ze kon niet voorkomen dat ik weleens naar haar make-up tafel sneakte en stiekem aan de slag ging, uiteraard met prachtig resultaat. Haar make-up oefende een enorme aantrekkingskracht op me uit.

In mijn puberteit waren de zwarte mascara, eye liner en oogschaduw vaste prik.Ik was nogal gothic en dan hoort dat er toch een beetje bij (nee, ik ga hier geen foto’s delen 😉 ). Na mijn gothic fase breidde mijn dagelijkse ritueel zich uit met concealer, foundation, wenkbrauwpotlood en mijn all time favourite: wenkbrauwgel (ja, het bestaat!).

In die tijd ging ik ook werken bij een drogist en kregen de marketing en de personeelskorting nog meer vat op mij. Het werkte een beetje verslavend, hoe meer ik op een doordeweekse dag op deed, hoe minder tevreden ik met mijn uiterlijk was als ik minder op deed.

Het eerste afkicken vond plaats tijdens mijn backpackreis. Ik vond het onzin om zo’n berg make-up mee te zeulen terwijl er zoveel andere dagelijkse dingen niet mee gingen. Al snel droeg ik overdag geen make-up meer. Alleen als ik een avondje uit ging kwam de mascara tevoorschijn.

Eenmaal terug ging ik toch weer meer make-up dragen, mede doordat ik dacht dat anderen dit van me verwachtten en ik geen vragen wilde uitlokken. Maar ik ben nooit meer uitgekomen op het niveau waarop ik zat voor ik wegging. De foundation en het wenkbrauwpotlood bleven onaangeroerd.

Waarom ik geen make-up meer draag

De mannen in mijn leven die getuige waren van mijn ochtendritueel hebben weleens opgemerkt dat het toch eigenlijk gek was dat ik iedere ochtend een soort maatschappelijk geaccepteerde schmink opsmeerde voor ik de deur uit ging. En daar werd ik het steeds meer mee eens. Wat kostte het me een hoop tijd op een dag! ’s Ochtends was ik 10 tot 15 minuten bezig met aanbrengen en ’s avonds opnieuw om alles er zorgvuldig af te halen. Het kostte me geld en het leverde afval op. Iedere ochtend deed ik mijn best om het mooi aan te brengen en iedere avond moest het er weer vanaf, wat een verspilling. Daarnaast kon al die chemische prut toch niet goed zijn voor je huid en lichaam?

En nog een andere reden speelde mee: waarom moest ik wél iedere ochtend van alles op mijn hoofd smeren om met zelfvertrouwen de deur uit te kunnen en volstond Rick met een lik haarwax? Lag hij ’s avonds al lekker een boek te lezen in bed en stond ik nog met wattenschijfjes mijn gezicht schoon te vegen. Oneerlijk! Eigenlijk vond ik al lange tijd dat ook ik met opgeheven hoofd over staat kon zonder al dat spul op mijn hoofd.

En inmiddels ben ik dus al meer dan een maand make-up loos. Het was écht afkicken… dat heeft die cosmetica industrie dan maar mooi voor elkaar. De eerste dagen dacht ik steeds: wat moeten anderen wel niet van me denken? Zouden mensen me nu nog wel knap of aantrekkelijk vinden? En nog steeds komt deze gedachte bij me op, vooral wanneer we mensen voor het eerst ontmoeten of ik een chique of nette gelegenheid in loop.

Maar wanneer ik mezelf in de spiegel zie, denk ik niet meer automatisch: wat een blotebillengezicht. Nee, het is nu gewoon wie ik ben en daar ben ik blij mee. Natuurlijk zal ik nog weleens make-up dragen op feestjes of bijzondere gelegenheden. Ik vind het ook leuk om dan extra moeite te doen. Maar ik wil niet meer dat het een dagelijks ding wordt, of dat ik me niet meer vrij voel om de deur uit te gaan zonder.

En eigenlijk hebben bar weinig mensen er opmerkingen over gemaakt. Sommige vriendinnen zeiden dat ze het mooi vonden, maar de meeste mensen zeggen er eigenlijk niets over. Wel werd ik laatst weer om mijn legitimatie gevraagd in de supermarkt…zou dat er iets mee te maken hebben?

Hoe denk jij over make-up? Gebruik je het nooit of kun je niet zonder?

8 gedachten over “Uiterlijk | Ik draag geen make-up meer

 1. Ik gebruik het nooit (en ja, ik moet mijn ID als 29-jarige ook regelmatig laten zien…). Ik heb vroeger wel eens met oogschaduw en mascara geexperimenteerd, maar ik merkte dat ik het uiteindelijk maar gedoe vond. Tel daarbij op dat ik zonder bril echt heel kippig ben en dat make-uppen dan een extra uitdaging is (hallo mascara op de spiegel!) en mijn conclusie was: gewoon lekker niet doen.

  Het lijkt me trouwens wel heel lastig om af te kicken als je het jarenlang zo gewend bent!

  1. Dank voor je reactie! Make up als je dagelijks een bril draagt is idd weer heel andere koek! (Zijn natuurlijk ook allemaal producten, tips en tutorials voor, zucht). Het klinkt alsof jij de beste en voor jezelf ook prettigste oplossing hebt gekozen, super!

 2. Wat fijn dat je jezelf er zo goed onder voelt! Ik gebruik al jaren geen make-up meer, zelfs niet voor een avondje uit. Heerlijk, zeker als ik soms vriendinnen zie die er zo veel tijd mee kwijt zijn en er naturel eigenlijk veel beter uitzien.

 3. Oh you go girl!! En dat er maar veel dames mogen volgen.

  Je beschrijft je verbazing over het fenomeen make-up heel goed, ik heb daar niets aan toe te voegen.

  Ik draag geen make-up. Omdat het te duur is, omdat ik het een gek fenomeen vind en omdat het tijd kost inderdaad. Omdat ik niet snap waarom dit voor vrouwen vanzelfsprekend is blijkbaar en voor mannen juist niet. Maar ook omdat ik vrouwen – en mezelf dus ook – “au naturel” mooier vind dan met verf. Voor mij leidt het af als ik iets zie glimmeren of een kleur ontdek op een gezicht die daar niet van nature hoort.
  Inmiddels vind ik dat ook van geverfd haar. Het leidt me af.

 4. Ik gebruik al jaren geen make-up meer. Ik vind het zonde van het geld, zo’n gedoe om het weer schoon te maken. (Niet dat het zo heel veel tijd in beslag nam, maar toch..) Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk mijzelf te zijn, zonder allerlei opsmuk. En uiteindelijk blijkt dat mijn omgeving mij daarop ook niet op beoordeeld/veroordeeld, maar mij neemt zo als ik ben.

 5. Ik gebruik doordeweeks alleen mascara, als ik een feestje heb komt daar oogschaduw en lippenbalsem met een kleurtje bij. In het weekend sla ik regelmatig over. Ik vond makeup altijd al leuk en mascara vind ik wel mooi staan. Ik let de laatste tijd wel meer op de ingrediënten en of het diervriendelijke makeup is.

  1. Ik denk dat die laatste stappen al heel belangrijk zijn! Bij mij begon het ook met weekenddagen, vakanties en vrije dagen, dus wie weet😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.