Emigreren | Waarom doen we dit in Nederland niet zo?

Een van de leuke dingen aan emigreren is dat alles nieuw is en je dingen met de ogen van een buitenstaander ziet. Zaken die in Nederland heel normaal zijn en waar je niet bij nadenkt, komen in een ander perspectief te staan. Hieronder som ik de leukste en verrassendste verschillen op. Misschien helpt het jou ook om anders naar die dingen te kijken en breng ik je op een idee?

Wasmolen

Ik denk dat je echt je best moet doen om een Kiwi te vinden die een tuin heeft maar geen wasmolen. Zelfs wanneer het bewolkt en/of koud is, hangt de was buiten te drogen. Ik besefte me toen dat dit in Nederland echt een uitstervende gewoonte is, zeker in de stad. Vaak zijn de tuinen in Nederland ingericht om mooi te zijn. Zo’n waslijn of wasmolen met je onderbroeken eraan past niet echt in dat plaatje. Vaker staat er een wasrekje binnen of gaat de droger aan. Leeftijdsgenoten met een droogmolen ken ik niet. Maar zodra ik weer een inkomen heb, ga ik sparen voor zo’n kekke droogmolen!

Koud wassen

Nog iets met betrekking tot het wassen van kleding: veel kleding wordt hier koud gewassen. Niet zozeer uit milieuoogpunt, het heeft vooral een praktische reden. Veel huizen hebben hier een warm water boiler met maar beperkte opslag. De toploader wasmachines warmen het water vaak niet zelf op, maar voegen warm water toe in de trommel. Met een groter gezin en meerdere wassen, is je boiler zo leeg en is het geen warm water meer om te douchen, af te wassen ect. Dus wassen veel gezinnen hun kleding koud, ik vind het top!

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

In Nederland probeerde ik al mijn chemische schoonmaakmiddelen langzaam in te ruilen voor producten op basis van baking soda, citroensap en azijn. Maar ik deed zo lang met mijn oude flessen dat dit er nooit echt helemaal van is gekomen. Nu we in Nieuw Zeeland opnieuw een voorraadje aan moesten leggen, greep ik mijn kans! En tot mijn verbazing waren de goedkopere producten vaak milieuvriendelijk, wow… Hoe dan? In Nederland behoren deze producten vaak nog tot de duurste alternatieven.

Deze producten worden al decennia gemaakt in Nieuw Zeeland dus ze hebben lang de tijd gehad om zich te vestigen, een grote klantenkring op te bouwen en hun productieproces te optimaliseren. Ook kost het weinig om de producten in de winkel te krijgen. Veel chemische schoonmaakmiddelen moeten vanuit andere landen komen of de ingrediënten moeten van ver komen. Eigenlijk ook wel logisch, want milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kun je vaak maken van weinig en simpele ingrediënten. Inmiddels zijn deze producten in alle grote supermarkten te vinden en dus vaak tegen een hele aantrekkelijke prijs. Terwijl je in Nederland maar beperkte keuze hebt in de supermarkt en soms moet uitwijken naar de eco supermarkt. Daarnaast ruiken ze ook lekker naar pepermunt, tijm of citroen. Niet naar ‘oceaan’ of ‘dennenbos’.

En als klap op de vuurpijl kun je je lege flessen meenemen naar een refill station, waar grote bussen staan met alle schoonmaakmiddelen in bulk.

Verpakkingsvrij

Dat brengt me meteen tot het volgende wat me hier in Nieuw Zeeland opviel: veel supermarkten verkopen lang houdbare producten in bulk en verpakkingsvrij. Denk aan: noten, rijst, couscous, pindakaas, pitten, meel en kruiden. Je kunt je eigen verpakking meenemen, laten wegen en daarna vullen. Ook experimenteren supermarkten in Auckland met het verkopen van verse producten als vlees, vis en salades in eigen meegebrachte verpakkingen. Plastic tasjes zijn ook hier in de ban gedaan en op de parkeerplaats staan grote borden: ‘Don’t forget to bring your bags!’.

In Nederland waren er wel initiatieven, zoals een verpakkingsvrije supermarkt in Utrecht. Maar deze redden het niet of nauwelijks, ondanks het enthousiasme bij de opening. Als mogelijke redenen worden een te hoge prijs voor producten en gemak genoemd.

Gemak

En dát brengt mij weer tot dit punt: supermarkten in Nederland richten zich steeds meer op gemak. Laatst keek ik iets op NPO Start maar kreeg ik eerst een advertentie te zien: ‘Nu, stamppot zonder schillen en snijden’. Alles gewassen, gesneden en in portieverpakkingen te koop. Je hoeft het alleen nog maar te koken en stampen. Maar soms is dit zelfs nog teveel werk. Loop een gemiddelde supermarkt in Nederland binnen en je vindt koelingen vol portieverpakkingen, kant-en-klaar maaltijden en gemixte ingrediënten. Je leegt de zakjes op je bord, verwarmd het en je hebt een gezonde maaltijd…en een berg afval.

In Nieuw Zeeland koop je nog een enorme krop sla met zand aan de onderkant zonder plastic verpakking, in Nederland vind je die niet meer zomaar bij de supermarkt. Met geluk koop ik hier een gehalveerde pompoen, bloemkool of bos selderij, maar echt geen zakjes gesneden groenten. En eigenlijk vind ik dat heerlijk, sla wassen en uitschudden in een theedoek in de tuin. Geen zakje leegschudden op mijn bord waarna het plastic weer in de afvalbak verdwijnt.

Zo zie je dat er duidelijk twee bewegingen tegen elkaar instromen: we zijn zeker bereid om op het milieu te letten en onze afvalberg te verkleinen, maar tegelijkertijd wensen we steeds minder tijd te besteden aan de basics als koken, waar bedrijven handig op in spelen.

Spullen opgebruiken

Ik heb hiervoor geen harde bewijzen, maar ik dacht het wel te merken: spullen worden hier goed en lang gebruikt. In ons eerste Airbnb verblijf had de vaatwasser een rand duct tape om het handvat op zijn plek te houden, waren de banken wat doorgezakt en versleten en kwam de badkamer uit de jaren ’80. Maar alles was schoon en werkte. Ook auto’s hier zijn wat sleets en gedeukt, keukens wat meer gedateerd en kleding niet altijd volgens de laatste mode.

Mijn eerste ingeving is dat dit mogelijk voortkomt uit de ‘eiland mentaliteit’. Spullen zijn hier sowieso duurder omdat het vaak van ver moet komen. En sommige producten waren waarschijnlijk vroeger ook niet gemakkelijk te verkrijgen. Dus deed je met je spullen of interieur tot het écht niet langer kon. In Nederland vinden we toch al snel dat een badkamer of keuken na 20 jaar toe is aan vervanging. Ik durf te wedden dat onze keuken hier ruim 40 jaar oud is en mogelijk is geplaatst toen het huis werd gebouwd. We hebben al blauwe, oranje en rode verf onder de huidige witte laag kunnen ontdekken ;-). Niks mis met deze keuken!

De natuur als speeltuin

Het is mooi en leuk om te zien hoe Kiwi’s genieten van alles wat hun land te bieden heeft. Tijdens een uitje met collega’s van Rick vroegen we aan hen wat de weekend- of vakantieplannen waren. De meesten noemden: een hike maken met vrienden, kamperen, een familieweekend in hun gezamenlijke vakantiehuis in de natuur of mountainbiken. Wanneer ik mijn vrienden in Nederland vraag wat zij gaan doen in de aankomende vakantie, dan antwoorden de meesten: op citytrip, naar een warm oord vliegen, naar een welness resort, naar een feest gaan als afwisseling op de familiebezoeken rond de feestdagen. Ik heb de indruk dat vermaak in Nederland steeds vaker inhoudt dat je je ‘laat vermaken’ en dat dit een trend is die vooral bij jongere generaties te zien is.

Als je nu aan het googlen bent op ‘emigreren naar Nieuw Zeeland’ of meteen een vliegticket wilt boeken, wacht nog even! Nederland heeft ook veel mooie dingen te bieden. Binnenkort volgt een blog over dingen die toch echt handiger, leuker of beter geregeld zijn in ons kikkerlandje 😉

Wat zijn dingen die jou opvallen wanneer je in het buitenland bent?

2 gedachten over “Emigreren | Waarom doen we dit in Nederland niet zo?

  1. Superinteressant, dit! Ik had al een blogpost in gedachten over dingen die we in NL zouden moeten veranderen voor het milieu, en ik ga zeker naar jouw artikel verwijzen 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.