Wij vieren dit jaar geen Kerstmis

Geen kerstboom, familiediners, cadeautjes, Mariah Carey en uren in de keuken. Wij vertrekken de 23ste met onze kampeerspullen in de auto naar het noorden en doen een meerdaagse trektocht tijdens eerste en tweede kerstdag. Ons kerstdiner bestaat waarschijnlijk uit instant noodles met gevriesdroogde erwtjes. En het heeft zo zijn voordelen om geen kerst te vieren.

Afgezien van het ontbreken van onze kerstspullen, die zitten immers al 2 maanden in een container, ontbreekt het me ook helemaal aan kerstgevoel. Toen we hier net waren, raakte ik bij ieder winkelbezoek (in korte broek) een klein beetje in de war: Wat doen die kerstspullen hier? Ik heb een seizoensjetlag. En van Nederlanders die al jaren in Nieuw Zeeland wonen heb ik gehoord dat dit niet over gaat. Want het wordt hier steeds warmer, de dagen langer en de zomervakantie staat voor de deur, dan is het geen kerst.

Aan de inzet van de Kiwi’s ligt het niet, ze doen hier echt hard hun best. Er worden kerstdecoraties verkocht, geadverteerd met het reserveren van restaurants, menusuggesties gedaan, er staan kerstmannen in de winkelcentra en je hoort her en der muziek met kerstbelletjes. En toch gebeurt er bij mij niets.

Terwijl ik in Nederland waarschijnlijk 2 weken geleden al niet te houden was geweest. Na een paar dagen zeuren had ik Rick zo ver gekregen om samen een kerstboom te kopen. En het liefst hing ik dan ál mijn kerstdecoratie in de boom, de takken zichtbaar zuchtend onder het gewicht. Ook kon ik al heerlijk plannen en receptjes opzoeken voor het familiediner. Gezellig de lampjes aan, de kerst cd van Herman van Veen op repeat (familietraditie, ik weet ook niet waarom) en genieten maar!

Hier probeert men het beste van 2 seizoenen in een te proppen: kerstboom, gezelligheid, kerstmuziek, barbecues en zomervakantie. Nee sorry hoor, dat gaat voor mijn gevoel niet. Dus ik sla kerst dit jaar over. En dat heeft voordelen:

Consuminderen

Je doet geen bijzondere aankopen. We kochten een kerstboom en ik kocht vaak wel wat cadeautjes voor onder die boom. Ook deed ik wat luxe aankopen in de supermarkt, want dat hoorde er toch een beetje bij. Daarnaast reisden we veel om familie en vrienden (die in heel Nederland wonen) te bezoeken.

Lopend door de supermarkt of het winkelcentrum valt het me ook nu weer op hoe de marketing met kerst aan de haal gaat. Overal word je overspoeld met de boodschap dat kerst gaat om ‘geven’. Geven aan geliefden, kinderen en andere familieleden omdat dit de tijd van het jaar is om te laten zien hoeveel je om elkaar geeft. En dat doe je toch vooral met spullen? Maar daarnaast geef je nu ook aan goede doelen, de armen in de samenleving die juist nu iets extra’s verdienen.

Ik las een leuk artikel op de Nieuw Zeelandse nieuwssite hierover met wat interessante statistieken. Cadeaus krijgen staat bij mensen pas op de 7e plek als het gaat om wat men belangrijk vindt met Kerst. Bovenaan staan samenzijn, vrije tijd en eten. Toch lukt het ons niet om te stoppen met consumeren, omdat het erbij hoort, we denken dat anderen het verwachten en de marketing ons bombardeert met verleidingen.

Niets moet, alles mag

Dit vind ik een groot voordeel van emigreren: je kunt het nu helemaal op je eigen manier doen. Er wordt niets van je verwacht en weinig van je gevonden. In Nederland was ik echt een grote kerstfan, maar hier voel ik die behoefte helemaal niet. En dus kan ik lekker mijn eigen gang gaan. Natuurlijk missen we het samenzijn met familie, maar het was vooraf duidelijk dat dit er niet in zou zitten.

Wij gaan nu dus op vakantie en kerst zal voelen als iedere andere dag. Ook Boxing Day (Tweede Kerstdag), wanneer het wéér draait om consumeren (want: geweldige aanbiedingen) zal geruisloos aan ons voorbij gaan.

Tijdens Oud en Nieuw zitten we ook op een kleine camping zonder voorzieningen. Waarschijnlijk blijven we wakker tot 12 uur, kijken we naar de sterren en trekken we om 0:00 uur een fles lauwe champagne open. Een betere Oud en Nieuw kan ik me nu even niet voorstellen.

Hoe vier jij de feestdagen? Voel jij ook weleens de behoefte om het helemaal anders te doen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.