Dit kost een emigratie naar Nieuw Zeeland | De balans opgemaakt

Dit kost emigreren naar Nieuw Zeeland

Het nieuwe jaar is alweer even begonnen, tijd voor een jaaroverzicht! Maar anders dan andere financiële blogs, hier geen spaaroverzicht of financiële doelstellingen. Ons afgelopen (half) jaar stond vooral in het teken van geld uitgeven… heel veel geld uitgeven.

Toen ik zelf onderzoek ging doen, kon ik eigenlijk nergens voorbeelden vinden van de kosten van een emigratie naar Nieuw Zeeland. Daarnaast lijkt het me ook voor mensen die niet willen emigreren leuk om te lezen wat wij hebben uitgegeven en hoe we het hebben aangepakt. Bereid je voor op een lang overzichtsartikel. Daar gaat ‘ie!

Dit kost een emigratie naar Nieuw Zeeland:

Per persoonTotaal
Voorbereidingen  
IELTS test (cursus, lesboeken, testafname) €   983,09
Legaliseren diploma’s €   108,00
Medische keuring Amsterdam€   205,00€   410,00
   
Emigratiekosten  
Katten €  3398,82
Verhuiswagen Nederland €    107,12
Werkvisum (3 jaar)€   289,84€    579,68
Vliegtickets Amsterdam-Christchurch€   804,00€  1608,00
Verschepen spullen (14 m3) €  3500,00
Douanekosten Nieuw Zeeland €    333,75
Verhuiswagen Nieuw Zeeland €       87,45
   
Totaal € 11115,91

De totale kosten van onze emigratie komen dus uit op €11.115,91. En ik denk ook dat er nog wel een groot bedrag bij zou kunnen van allerlei kleine uitgaven zoals: bubbeltjesplastic, tweedehands borden en bestek in NZ, tweedehands bed, auto, Airbnb voor eerste week enz. Maar dit zijn kosten die niet vallen onder de standaard emigratiekosten.

In een eerdere post heb ik uitgebreid geschreven over het stappenplan en de bijbehorende kosten voor het mee laten verhuizen van onze katten. Voor het gemak heb ik hier even het totaalbedrag gepakt. Dit kost een emigratie naar Nieuw Zeeland voor katten, uitgesplitst en inclusief een stappenplan.

Spullen verschepen

Al snel besloten wij om onze gehele huisraad mee te nemen naar Nieuw Zeeland. Een hele klus, maar nu we al onze spullen weer hebben, zijn we er heel blij mee. Niet alleen omdat het ons thuis doet voelen, maar ook omdat zowel tweedehands als nieuwe huisraad hier echt een stuk duurder is.

Voor ons was het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen, dat vinden we fijn én bespaard geld. Hierop hebben wij het transportbedrijf uitgezocht. Achteraf zijn we niet helemaal tevreden met hoe het is gelopen, ik zal jullie daarom dit bedrijf ook niet noemen. Mocht je toch willen weten welk bedrijf het was, stuur me dan even een berichtje.

Er is een grote keuze uit verhuisbedrijven. De meeste bedrijven leveren een service van deur tot deur. Ze komen bij je Nederlandse huis langs, pakken alles in en vervoeren het naar de haven van Rotterdam. Daar wordt het verscheept naar Nieuw Zeeland. Alles wordt vervolgens naar je nieuwe huis in Nieuw Zeeland gebracht en weer uitgepakt. Je gehele inboedel is dan ook verzekerd voor schade en alle administratie wordt voor je geregeld. Uiteraard hangt daar ook een prijskaartje aan.

Omdat Rick en ik geen dure meubels hebben (lees: ouwe meuk), was een beschadiging meer of minder voor ons geen probleem. We hebben daarom alles zelf ingepakt. Ik kon via mijn werk toevallig 45 verhuisdozen gratis meekrijgen en verder hebben we veel in vacuümzakken verpakt (geen aanrader, die houden het niet 2 maanden vol) of met bubbeltjesplastic ingewikkeld.

Ook hebben we ervoor gekozen om onze inboedel niet te verzekeren. Dit kost 10% van de geschatte waarde van je spullen. Wij kwamen uiteindelijk op zo’n €7500,- geschatte waarde uit, wat betekent dat het ons €750,- extra zou kosten. We besloten dat we het zelf zouden vergoeden als er iets echt onherstelbaar beschadigd zou raken.

Achteraf bleek dit een goede keuze te zijn geweest, er zijn geen spullen kapot gegaan en maar een paar kleine dingen beschadigd. Daarnaast kwamen er tijdens het proces nog heel veel kosten bij die niet op de aanvankelijke factuur vermeld stonden. Dit is dan ook mijn belangrijkste tip: vraag bij de factuur hoeveel het eindbedrag hiervan nog gaat afwijken en laat dit zwart op wit zetten. Wij zijn akkoord gegaan met een factuur die uiteindelijk dubbel zo hoog werd en waar we niets aan konden doen omdat het ‘standaard kosten’ waren. De vervoerder had te weinig kennis van zaken om dit meteen bij het totaal bedrag te vermelden waardoor de kosten maar op bleven lopen.

Let er bij je factuur op dat de volgende zaken vermeldt staan:

  • Palletiseren: dit is verplicht voor zo’n lange reis inclusief overschepen. Het vervoersbedrijf pakt jouw spullen in op pallets en sealt het in. Hierdoor neemt het volume van je te verschepen goederen aanzienlijk toe. Wij rekenden op 11m3 maar kwamen uiteindelijk op 14m3 uit. Je betaalt per m3, dus dat tikt behoorlijk aan! Je betaalt het inpakken ook per m3.
  • Insectenbehandeling: vanwege zogenoemde ‘stinkbugs’ moeten containers voor Nieuw Zeeland een hitte behandeling ondergaan. De container wordt gedurende een langere periode verhit tot ongeveer 60 graden. Ook hiervoor betaal je per m3. Door deze behandeling moeten je spullen een stuk eerder in de haven worden afgeleverd. Bij ons scheelde het ruim een week.

Ga er daarnaast vanuit dat er nog extra kosten bij kunnen komen van douanecontroles. Wij zijn twee keer gecontroleerd, een keer in Nederland en een keer in Nieuw Zeeland. Dit heeft ons zo’n €600,- extra gekost. De douane pikt er zelf containers uit, je kunt dus ook geluk hebben. Deze kosten staan niet op de factuur maar moet je zelf aan de overheid betalen als je pech blijkt te hebben.

Verder is het verplicht om een inpaklijst op te sturen naar het vervoersbedrijf. Iedere doos of los voorwerp moet zijn genummerd en op de inpaklijst moet terug te vinden zijn wat het is. Hele georganiseerde verhuismonsters zullen dit als standaard strategie hebben, wij dus niet maar het is ook voor verhuizingen in Nederland aan te raden! Bij het uitpakken konden we in een oogopslag zien welke doos wat bevatte, handig ;-).

Maak daarnaast alles goed schoon voor je het in de haven aflevert. Ik heb een halve dag onze bloempotten staan afwassen en Rick heeft alle fietsen minutieus gepoetst. Vergeet ook niet het water uit je wasmachine te laten lopen en de zak uit je stofzuiger te halen. Onze tuinspullen hebben we om deze reden dan ook niet meegenomen. De overheid van Nieuw Zeeland controleert heel streng op sporen van zaden, insecten of aarde. Alle voorwerpen die hiermee in verband worden gebracht (zoals kerstspullen blijkbaar…) worden gecontroleerd bij binnenkomst.

Wil je hier meer over weten? Op deze website van de overheid van Nieuw Zeeland staan deze en andere tips duidelijk vermeld.

Medische keuring

Wanneer je een werkvisum langer dan een jaar wilt aanvragen, moet je een medische keuring ondergaan. Omdat je automatisch recht hebt op gefinancierde zorg vanuit de overheid als je 2 jaar of langer in Nieuw Zeeland blijft, willen ze zeker weten dat je geen ernstige aandoeningen hebt wanneer je het land in komt. Valt wat voor te zeggen natuurlijk.

De medische keuring kun je maar op 1 plek in Nederland doen. Je zult moeten afreizen naar Amsterdam en bij deze huisartsenpraktijk een afspraak moeten maken. De afspraken kunnen in de regel enkel op dinsdag en donderdag tijdens kantooruren worden ingepland. De volgende dingen moeten gebeuren:

  • Het maken van een foto en het checken van je identiteit (paspoort)
  • Het afgeven van urine, dit doe je in de kliniek en hoef je niet mee te brengen.
  • Het afgeven van bloed, een aantal buisjes.
  • Het maken van een longfoto
  • Een gesprek met de huisarts. Verwacht vragen over je medische geschiedenis, psychische gezondheid, lengte en gewicht.

Al met al vonden wij het beiden vooral veel wachten tussen de onderzoeken door. De onderzoeken zelf zijn in een mum van tijd gepiept. Na een paar dagen krijg je de uitslagen via de mail. De huisartsenpraktijk deelt de uitslagen met de Nieuw Zeelandse overheid, hier hoef je zelf niets voor te doen.

Visum

Begin hier op tijd mee! Je moet veel documenten aanleveren voor het visum, zoals: IELTS uitslagen, diploma’s, paspoort, VOG (ook deze moet je op tijd bij je gemeente aanvragen), bewijs van een ‘echte’ relatie, bewijs van voldoende financiële middelen en het arbeidscontract van de nieuwe werkgever. Ricks nieuwe werk moest een dossier aanleveren waarin zij lieten zien dat ze de vacature een tijd open hadden laten staan, gesprekken hadden gevoerd met meerdere kandidaten (waaronder Kiwi’s) maar dat Rick toch echt de beste kandidaat was. Hier kwam voor ons het probleem, want Rick had een open sollicitatie verstuurd, er was dus nooit een vacature open gezet. Er moest alsnog een vacature online worden gezet en die moest een aantal weken online staan.

Onze visumaanvraag werd daarom eerst afgekeurd, help! Dit was een paar weken voordat we zouden vertrekken. Ricks nieuwe werk gaf aan dat ze dit nog nooit hadden meegemaakt maar stelde ons ook gerust: het zou wel los lopen met de nieuw aangeleverde papieren. Op deze papieren moesten we lang wachten, de weken kropen voorbij en we hadden nog geen visum! Uiteindelijk is het allemaal op het nippertje goed gekomen. Toen de juiste papieren eenmaal waren toegevoegd aan het dossier was het visum binnen een paar dagen rond.

Hier vind je een overzicht van de gemiddelde wachttijden voor visa wat regelmatig wordt geupdate door de overheid. Onze ervaring is dat het vaak veel sneller gaat dan hier vermeldt staat.

De balans opgemaakt

Ik schatte zo’n 3 jaar terug dat we ongeveer €10.000,- per persoon nodig zouden hebben voor een emigratie naar Nieuw Zeeland. Uiteindelijk hadden we dit ook ongeveer bij elkaar gespaard. Terugkijkend denk ik dat dit een realistisch bedrag was. We hebben hiervan niet alleen de kosten van de emigratie betaald maar ook onze auto en de levenskosten van de eerste weken in Nieuw Zeeland.

Wij hebben veel zelf geregeld wat ons geld heeft bespaard. Wanneer jij liever dingen overlaat aan anderen, meer huisdieren wilt over laten komen (respect!) of meer huisraad hebt, reken dan op meer kosten.

Het kostenoverzicht laat wel zien dat emigreren niet goedkoop is. Reden te meer om je nog eens achter je oren te krabben of je het écht wilt. Het is nooit te laat om je plannen te wijzigen. Maar droom jij nu nog steeds van een emigratie naar Nieuw Zeeland of ben je al aan het plannen? Ik zou het leuk vinden om van je te horen. Ook vragen mag je altijd stellen, laat ze hier onder achter in de comments of stuur me een berichtje op kiwikoorts apenstaartje hotmail.com.

2 gedachten over “Dit kost een emigratie naar Nieuw Zeeland | De balans opgemaakt

  1. Ik blijf lekker in Nederland, haha! Ik zag ook dat de quarantaineperiode voor honden ook nog langer is. Dat kan ik echt niet aan… Wel interessant om te lezen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.