De onschatbare waarde van extreem besparen in tijden van crisis

Extreem besparen en een financiële buffer maken je toegerust voor tegenslagen in het leven. De onschatbare waarde hiervan wordt pas duidelijk in tijden van crisis.

Lang geleden, in een land hier ver vandaan (Nederland), begon ik mijn extreme bespaar avontuur. Toen vooral omdat ik die lang gekoesterde droom toch eindelijk uit wilde laten komen: naar Nieuw Zeeland vertrekken, maar ook omdat ik een steeds groter groeiend ‘is dit het nou’-gevoel kreeg.

Onze spaardoelen behaalden we in zeer korte tijd door met zelfdiscipline de broekriem flink aan te trekken. Toen al merkte ik dat niet alleen mijn bankrekening hiervan profiteerde. Ik werd dankbaarder voor veel dingen, had veel minder zorgen om geld en leerde te leven met een stuk minder.

Inmiddels zijn we 3.5 jaar verder. Veel van het toen gespaarde geld is uitgegeven tijdens het afgelopen jaar. Dat was even omschakelen (en ja, dat deed pijn!), maar uiteindelijk heeft het er wel voor gezorgd dat we nu inderdaad in Nieuw Zeeland zitten en gelukkig zijn. Nu we beiden weer een goed betaalde baan hebben, gaat ons spaaravontuur gewoon door, maar de bestemming van het avontuur is veranderd (een nieuwe buffer opbouwen, een kiwi-baby of een eigen huis? Doelen genoeg ;-)).

Gedurende de afgelopen 3.5 jaar heb ik me zo vaak beseft hoe waardevol deze spaarzame levenswijze is: wanneer ik sprak met vrienden en hoorde over hun geldzorgen of de banen waarin ze vast zaten, toen sommige kosten van onze verhuizing hoger uitvielen dan vooraf was beraamd, tijdens de 5 maanden die ik thuis zat zonder inkomen en als klap op de vuurpijl: tijdens een pandemie in lockdown.

‘Staying in your bubble’ in Nieuw Zeeland…

De totale lockdown betekent hier dat alleen supermarkten en apotheken nog open zijn. Via het internet kun je enkele essentiële items kopen (koelkasten, fornuizen, computers, tv’s), maar verdere verkoop van spullen is verboden. Een vriendin riep meteen: ‘Maar kleding is toch óók essentieel?!’ Euh… ja, maar iedereen kan wel een maand vooruit met wat ‘ie in z’n kast heeft hangen toch? Ik had immers al de ervaring van een jaar geen kleding kopen, dit was een eitje!

Dus, geen shopsessies gedurende deze lockdown, ook niet online. Je moet het doen met de spullen die je in huis hebt. En wat ben ik dankbaar voor onze sobere leefstijl. Want natuurlijk voelt het anders nu je gedwongen niets mag kopen, mij geeft het juist een enorme rust. Ik hoef zelf niet meer telkens die afweging te maken, het mag gewoon niet. Afkicken hoeven we ook niet, want we waren het al gewend. Ik kan me best voorstellen dat dit voor veel mensen enorm wennen is… wat doen we met de Paasdagen als we niet naar woonwinkels mogen, kleding kunnen shoppen of decoraties voor in huis kunnen kopen? Het is een gedwongen shop detox. En ik hoop echt dat veel mensen tot dezelfde realisatie komen als ik destijds: na de eerste afkickverschijnselen merk je dat je prima zonder kunt, je zeeën van tijd overhoudt én….je bankrekening lacht je toe!

Ik heb het gevoel dat mijn spaarzaamheid en sobere leefstijl me veel beter toegerust maken voor het omgaan met crisissituaties. Rationeel wist ik dat ook wel, waarom spaar je anders voor een noodbuffer?! Maar toch is het anders wanneer je een aantal keren een stressvolle situatie heb meegemaakt (grote dure verhuizing, 5 maanden werkloos, pandemie). Alsof je dan een tweede ‘ah-ha erlebnis’ krijgt en denk: shit, het is dus écht zo!

Wat ik niet mis

Ik treur minder om alles wat we door deze pandemie niet meer kunnen. Wij kookten al vaker uitgebreid thuis ter vervanging van een restaurantbezoek. We dronken al vaker een biertje in de zon in de tuin in plaats van op een terras. We kochten al veel minder spullen en kleding. Kortom: we waren voor vermaak minder afhankelijk van externe zaken. Al die zaken die nu plots niet meer beschikbaar zijn en waarvan het nog maar de vraag is of ze weer terugkomen.

Mijn vrienden sprak ik al via mijn telefoon, daar is niets aan veranderd. Behalve dat vrienden nu veel meer tijd hebben om mij te spreken omdat ze thuis zitten. Een klein geluk bij een ongeluk. Laatst zei een vriendin zelfs: ‘Ik heb intensiever contact met jou dan met de meeste van mijn andere vrienden’.

En ja, ik ben me ook heel erg bewust van mijn bevoorrechte positie. In Nederland staat de zomer voor de deur, dat betekent: terrassen, barbecueën in het park, festivals, rommelmarkten, nationale feestdagen en vakanties. Dat alles is nu een stuk moeilijker geworden. Al die dingen was ik al niet echt van plan hier (of zijn er simpelweg niet;-)). Dus ik denk ook dat ik het een stuk lastiger had gehad in Nederland.

Wat ik wel mis

Natuurlijk zijn er dingen die ik mis tijdens deze lockdown. Ik mis nabijheid en contact. Gek genoeg zag ik mij altijd als iemand met een grote personal space, iemand die niet echt houdt van aanraking of drukte. Die 2 meter afstand klonk dus eerst niet eens zo gek. Maar met een boog om iedereen heenlopen en het gevoel krijgen dat je een wandelend virus bent gaat zelfs mij wat te ver. Ik mis het zien van mijn cliënten tijdens mijn werk. Ik mis de bibliotheek, gezellige drukte in de stad, mensen kijken, de natuur in gaan, mijn collega’s en eigenlijk nog bovenal: mijn onbezorgdheid van een maand geleden.

Hoe ervaar jij deze periode van gedwongen kleiner leven? Wat mis je en waar kun je eigenlijk best wel zonder?

3 gedachten over “De onschatbare waarde van extreem besparen in tijden van crisis

  1. Ik vind het heerlijk, los van de nare aspecten van het virus natuurlijk. Ik merk dat ik een meer tevreden mens ben. Ik werk (in IT) nu 5 dagen thuis in plaats van 1, wat mij betreft mag dat grotendeels doorgezet worden naar na deze crisis 😃
    Ik hoop alleen dat de zomervakantie met de caravan naar het buitenland door kan gaan 😅

    1. Wat goed dat je kunt genieten van het thuiswerken. Ook voor mij is het geen straf! Mogelijk gaat de zomervakantie er dit jaar anders uit zien, maar weer wat waardering voor t eigen land lijkt me ook niet gek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.